Čím je typická japonská kuchyně?

Japonská kuchyně je jednoznačně nejdietnější a dost možná i nejzdravější. Vyznačuje se hlavně velkým množstvím ryb, zeleniny, rýže a nudlí. Zároveň téměř nepoužívá sůl a ostatní koření taky jen velmi přiměřeně. Nejčastěji zde najdete pikantní Wasabi, sójovou omáčku nebo je jídlo dochuceno zázvorem.

Nejznámější japonské speciality

  • Japonská rýže

Japonská rýže není tak sypká, jako jsme běžně zvyklí. Nepřidává se žádné koření včetně soli a po uvaření musí rýže držet při sobě.

  • Okonomijaki

Jedná se o amoletu plněnou zeleninou. Toto jídlo seženete běžně v restauraci i jako velmi levný pokrm z venkovního stánku.

  • Jakitori

Jakitori je kuřecí maso marinované ve speciální omáčce, pečené na špejli na dřevěném uhlí.

  • Udon

Jedná se o nudle z pšeničné mouky, které se jí převážně teplé.

  • Soba

Tyto nudle jsou z pohankové mouky a jí se většinou studené.

  • Miso

Miso je hlavní přísada drtivé většiny japonských polévek a je to něco jako sójová pasta.

  • Tonkacu

Nakrájené plátky řízku, který se polévá hustou „kečupovou“ omáčkou. Standardně se jí hůlkami a servíruje se s rýží.

  • Sushi

Kdo by neznal Sushi? Opravdová pochoutka z vařené rýže, mořské řasy a syrového lososa, avokáda či okurky.

Japonské rybí speciality

Japonská kuchyně je plná ryb – pečených, smažených, ale především v syrové podobě. 


  • Fugu

Fugu je japonská specialita – jedovatá ryba, kterou seženete jen v licencovaných restauracích, které smí toto jídlo připravovat.

  • Unagi

Unagi je úhoř grilovaný tradičně na dřevěném uhlí.