Malá Itálie na ostrově v Chorvatsku

Když se řekne Chorvatsko, spousta lidí si ihned vybaví Split, Baška Vodu, Karlobag či Dubrovník. Spousta lidí také velmi často jezdí stále do stejné destinace a často se na dovolených, co se týče Balkánu, nudí. Vyzkoušeli jste ale někdy dovolenou na jednom z chorvatských ostrovů? Ne? Zkuste letos nebo příští rok změnu!

Ostrov Brać

Brać je chorvatský ostrov nedaleko Splitu. Díky rozsáhlému pobřeží o délce 180 km se jedná o největší ostrov v Dalmácii a třetí největší ostrov v Jaderském moři. Pokud jezdíte na dovolenou autem nebo nově přímým vlakovým spojem právě do Splitu, stačí vám naskočit na trajekt a za necelou hodinu se ocitnete ve středisku tohoto ostrova, ve městě Supetar.

 

Kostel sv. Petra s přilehlou benátskou věží

Na ostrově se můžete setkat poměrně s klidnějším životem, nežli na pevninské části Chorvatska. Stavbami připomíná v některých uličkách Itálii a dosti často se tu právě můžete setkat s italskými turisty, kteří se tu cítí „jako doma“. U pobřeží pak naleznete nádherný přístav, který se může stát vaším krásným výhledem při popíjení kávy v místních pobřežních kavárnách.

Supetar

Město Supetar je místo, kde vystoupíte z trajektu a ihned se zamilujete do jeho nádherného vzhledu. Zároveň se jedná o de facto hlavní město ostrova. Na ostrově Brać žije celkem 14,5 tisíce obyvatel, přičemž asi 4 tisíce žije právě v Supetaru.

Kromě oblázkové pláže a typického mořského koupání v častých divokých vlnách (v pozdních odpoledních hodinách), se město pyšní svou malebností a historickými památkami. Mezi nejzajímavější patří barokní kostel sv. Petra z roku 1773, který je veřejnosti denně přístupný. Hned vedle kostela si můžeme povšimnout věže z roku 1887, která zde byla vybudována benátským architektem a právě zde pocítíte nádech Itálie. Za návštěvu stojí také místní hřbitov, kde se nachází staré křesťanské hrobky významných místních osobností, či umělecké hrobky, za kterými stojí místní sochař Ivan Rendić (1849 – 1932). Pokud se na hřbitově zdržíte, nezapomeňte na proslulé mauzoleum rodiny Petrinović, která nabízí i pohled na portréty jednotlivých členů a skulptury od Toma Rosandiće (1878 – 1958).

Pláž nedaleko Supetaru

Z ostrova můžete rodině přivézt jako suvenýr typickou vázičku či svícen, které jsou vyráběny z mramoru, jež je těžen po celém ostrově. Braćský mramor je významný i historicky; byl využíván již při stavbě sloupů v dobách antiky a dokonce byl použit při výstavbě Bílého domu ve Washingtonu. Jižně od Supetaru můžete zavítat do krasové jeskyně Kopačina a nedaleko obce Murvica do největší ostrovní jeskyně Zmajeva Špilja (Dračí jeskyně). U této obce se zároveň nachází jedna z mála písčitých pláží ostrova, takže je na ostrově i možnost jednodenního výletu na jiné místo.

Kultura v Supetaru a okolí

Od poloviny června do začátku září probíhá ve městě festival Supetarsko kulturno ljeto (Supetarské kulturní léto), během kterého se po celém městě koná řada koncertů, výstav či divadelních představení. Je tedy jedno, v kterou dobu se na ostrov vydáte, kultura na vás bude volat ze všech stran. Veškerý program najdete na stránkách https://supetar.hr/ (možnost prohlížet v angličtině či němčině). Mimo jiné se zde můžete informovat o volných apartmánech a rovnou si zde ten svůj zabookovat.

Autor článku a fotografií:

Hana Famfrlová

Přístav