Londýnské oko – nejnavštěvovanější atrakce Londýna

London Eye, celým názvem Coca Cola London Eye, je atrakcí, kterou při svých cestách Londýnem nesmíte vynechat. Jedna jízd vám zabere přibližně 30 minut, což je dostatek času na to, pokochat se nádherným výhledem a pořídit si spoustu fotek na památku.

Několik zajímavostí o Londýnském oku

  • výstavba London Eye začala už v roce 1998
  • umožňuje skvělý výhled díky své výšce 135 metrů
  • náklady na jeho výstavbu vyšplhaly na 70 milionů liber
  • až do roku 2006 neslo Londýnské oko titul nejvyššího ruského kola světa
  • kolo má 32 kabin, z nichž každá sveze až 25 turistů

Možná pro vás bude překvapením, že se do London Eye nasedá za jízdy! Nemusíte se však bát, kolo se točí natolik pomalu, že při nástupu jeho pohyb skoro ani nezaznamenáte. Kabiny, které převáží návštěvníky jsou také velmi bezpečné. Dokonce tak moc, že z pověrčivosti neexistuje kabina s číslem 13!

London Eye – vstupné a možné příplatky

Standardní vstupné na londýnské oko stojí 27 liber při online rezervaci a 30 liber při nákupu vstupenky na místě. V rámci tohoto vstupného musíte vystát poměrně dlouhou frontu a máte nárok na 1 jízdu.

Přednostní vstup – v rámci tzv. Fast Track Tickets máte nárok na VIP vstup s mnohem kratší frontou. V nejvytíženější hodiny (zejména odpoledne) můžete čekat i zde, bude to však v rámci pár desítek minut. Přednostní vstupné stojí 37 liber při online rezervaci a 40 liber při nákupu vstupenky na místě.

Kombinovaná vstupenka – to je asi nejlevnější a nejvýhodnější řešení. Nekupujete si vstup pouze na 1 atrakci, ale koupíte si spojenou vstupenku na další 2 až 4 atrakce podle svého výběru. (Sea Life London Aquarium, Madame Tussauds, Shrek’s Adventure a The London Dungeon.) Cena takového kombinované vstupenky se pohybuje kolem 40 liber. V přepočtu na 1 atrakci vás však vyjde mnohem levněji.

Otevírací doba London Eye

V průběhu se roku se otevírací doba lehce liší. První vyjížďky začínají vždy v 10:00 a konec je mezi 18 až 21:00 v závislosti na ročním období. Pokud máte vstupenku na určitý čas, vyplatí se přijít o čtvrthodinku dříve. Můžete totiž navštívit tzv. London Eye 4D Experience, se vstupem zcela zdarma. Samotná projekce trvá zhruba 3-5 minut.

Největší vytíženost London Eye? Prakticky pořád

Rádi bychom vám poradili, který čas je pro návštěvu Londýnského oka nejlepší – bohužel, v praxi uvidíte, že ať se sem vydáte v kteroukoliv denní hodinu, bude zde v sezóně neskutečná fronta. Trpělivost je ale na místě, protože budete odměněni nezapomenutelným výhledem.

Dejte si také pozor, kdy končí provozní doba Londýnského oka. Pokud se blíží čas uzavření a vy se nacházíte na konci fronty, nemá smysl dále čekat a zkuste to až další den. Úderem 21. hodiny jízdy skončí a vy odejdete domů s prázdnou.

London Eye
London Eye
London Eye