Levné letenky

Co všechno zahrnuje cena letenky

  • Tarif dané letecké společnosti
  • Letištní poplatky
  • Palivové poplatky
  • Servisní poplatky
  • Volitelné příplatky

Mezi nejčastější volitelné příplatky patří poplatek za výběr konkrétního sedadla. To využívají páry nebo rodiny s dětmi, které nechtějí po čas letu sedět odděleně. U některých společnosti můžete zvolit příplatek za přednostní nástup, čímž si pojistíte, že se vaše zavazadlo vleze do zavazadlového prostoru a můžete se v klidu usadit ještě, než se do letadla nahrnou davy cestujících. Často využívaná je i možnost, připlatit si za další nebo hmotnostně nadstandardní zavazadlo. Příplatek po vás letecká společnost může chtít i v případě přepravy nadstandardních zavazadel jako speciálního sportovního vybavení nebo domácích mazlíčků. Pozor na to, že tyto příplatky vám mohou navýšit cenu letenky klidně o několik tisíc!

Jak u letenky změnit jméno nebo další údaje

Dejte zvláštní pozor na správnost všech údajů vyplňovaných při rezervaci. Nejedná se pouze o špatně uvedené popisné nebo rodné číslo, ale i obyčejný překlep, který vám může způsobit řadu problémů. Většina leteckých společností změnu údajů po potvrzení rezervace nepovoluje a buď musíte provést rezervaci novou nebo zaplatit poplatek za změnu. To samé platí, pokud z nějakého důvodu nemůžete vy sami letět a chcete svou letenku převést na jinou osobu – vždy si ověřte, jestli nebude nová letenka levnější, než storno poplatek a převod.

Nejlevnější letenky jsou na poslední chvíli

Stále populárnější se stávají Last Minute letenky. Jedná se o levné letenky do celého světa, které mají odlet v rozmezí pár hodin až jednoho týdne. Často je využívají turisté „baťůžkáři“, kteří nemají určenou cílovou destinaci a rozhodují se až přímo na letišti. Tzv. Last Minute letenku dostanete i v případech, kdy zmeškáte navazující let a jste nuceni rychle zvolit jinou trasu.