Jak si udržet pitný režim i na cestách?

Že by měl dospělý člověk vypít každý den 2-3 litry tekutin je známá věc. Při sportu nebo jakékoliv jiné fyzické aktivitě se potřeba vody zvyšuje až o 150 ml každých 15 minut. Teď si ale dejme ruku na srdce… opravdu to dodržujeme a hlídáme svůj pitný režim, i když jsme na cestách? Věděli jste například, že nedostatek vody může způsobit nejen bolest hlavy, podrážděnost, ale v krajním případě i infekcí močových cest?

Na cestách do neznámých míst není nikdy dobré spoléhat na všudypřítomné obchody a stánky. Pokud můžete, vždy si vezměte už plnou láhev vody s sebou! Není nic horšího, když stojíte v nekonečné koloně aut, jste uprostřed ničeho a když konečně dorazíte k obchodu tak ZAVŘENO. Máte však klasický problém, že každý z rodiny má jiné nároky a museli byste s sebou vozit 3 různé nápoje včetně termosky, protože běžné „flašky“ nejsou na horké nápoje vhodné? Rádi byste s sebou nosili univerzální láhev, do které můžete nalít čistou vodu, proteinový nápoj, horký čaj, mohli ji mýt v myčce, a navíc ještě byla lehká a zdravotně nezávadná? Nebojte se, taková plastová láhev na vodu existuje. Nejprve se ale podívejme na to, co vše byste měli před nákupem zvážit.

Jakých vlastností si všímat při výběru láhve?

Pro začátek si určitě zkontrolujte, zda má láhev označení BPA free. To znamená, že se při její výrobě nepoužívá Bisfenol A, což je toxická sloučenina, která se běžně používá ve stavebnictví! Dobré je rozmyslet si předem i velikost láhve. Pokud nemáte možnost vodu pravidelně doplňovat, zvolte si objem minimálně 1L. Pokud budete například trčet několik hodin v koloně uprostřed srpnového poledne, určitě oceníte každou kapku vody. Za zmínku stojí také šířka hrdla. Příliš úzká hrdla se špatně vymývají a pokud jste zvyklí do vody přihodit citron, pomeranč nebo listy máty jdou velmi špatně dovnitř i ven. Za tímto účelem je u řady láhví i praktické sítko, které vše zachytí uvnitř. V neposlední řadě je dobré myslet na váhu láhve. V dnešní době je velkým trendem sklo, především kvůli jeho ekologičnosti. Bohužel se však dost pronese a na kolo je vyloženě nevhodné. Za nás na dlouhé cesty i sport vždy doporučujeme zdravotně nezávadný plast, který je lehký a při pádu odolný. Pokud láhev chcete použít při sportu na svůj proteinový nápoj, zkontrolujte si, zda má po stranách praktické odměrky.

Multifunkční Láhev TRITAN

Ať už se chystáte do přírody, za sportem nebo na celodenní výlet po městě, za vyzkoušení určitě stojí láhev Tritan. Kromě několika barevných provedení (od nenápadné průhledné až po sytě zelenou) vás potěší zdravotní nezávadnost všech použitých materiálů. Ta je dána tím, že byl materiál Tritan od firmy Eastman Chemical Company původně vyvinutý pro lékařské účely. Dokonce snese i teploty do 90 °C, což oceníte zejména v zimě, až do ní budete chtít nalít horký čaj. Zároveň je vhodná do myčky i mikrovlnné trouby. Vyzkoušet můžete standardní objem 1 L i menší variantu 0,55 L, kterou můžete dát do batůžku vašim dětem. (Nejen 😀 ) pro děti je také skvělou vychytávkou plastové poutko, které drží uzávěr a brání jeho ztracení hned po prvním použití.