První let letadlem – jak to chodí na letišti?

Chystáte se na dovolenou v dalekých krajích a budete poprvé na letišti? Je pochopitelné, že máte obavu, ale s dobrou přípravou se nemáte čeho bát. Přečtěte si co dělat na letišti krok za krokem v našem článku.

1. Jak dlouho být na letišti před odletem?

Zpravidla se doporučuje být na letišti alespoň 2 hodiny před odletem letadla. Zejména pokud letíte poprvé, bude se vám hodit časová rezerva na to, abyste se v klidu zorientovali a nebyli ve stresu. Pokud letíte pouze s batohem nebo jiným zavazadlem, které není potřeba odbavovat, může vám stačit i menší časová rezerva – vždy je však lepší chvíli počkat u kávy, než se zaseknout 20 minut před odletem v dopravní špičce.

2. Jak probíhá odbavení na letišti?

Odbavení probíhá u odbavovacích přepážek, které mají nad sebou viditelně označené číslo letu a cílovou destinaci. Pozorně si zkontrolujte, že vše sedí s vaší letenkou a jste u správné přepážky. U odbavení předložíte svůj cestovní doklad a dáte své zavazadlo na pás. Zavazadlo bude zváženo, jestli splňuje váhový limit – když ano, dostanete na něj nálepku a bude odvezeno do podpalubí. Pokud váhový limit nesplníte, musíte připlatit stanovenou částku za překročení maximální váhy. Zde odevzdáváte pouze kufry, malou příruční kabelku si necháte u sebe. Pokud nejste odbaveni online, dostanete palubní lístek a můžete se jít připravit na bezpečnostní kontrolu.

V případě, že chcete mít vše vyřízeno z pohodlí domova, můžete se odbavit i online, na stránkách přepravní společnosti, přibližně 48 hodin před odletem. V tom případě máte palubní lístek ve svém mobilním telefonu a přímo na letišti už jen odevzdáte kufry.

3. Jak probíhá bezpečnostní kontrola na letišti?

Po odbavení se přesunete k bezpečnostní kontrole. Často se můžete setkat s dvěma vstupy, zvlášť pro občany EU a občany z ostatních zemí mimo EU. Zde ukážete jako první svůj pas nebo občanský průkaz a stoupnete si do fronty na kontrolu příručních zavazadel. Zde položíte svou kabelku na pás, aby mohla projít skenerem. Předtím z ní vyndejte všechny tekutiny a dejte je do uzavíratelného sáčku. Vyndejte také všechny elektronické přístroje (mobil, tablet, notebook) a uložte je do plastového boxu, který také projde skenerem. Před průchodem rámem odložte do boxu i opasek, sluneční brýle, klíče a drobné mince z kapes.

Výjimečné se může stát, že na vás vyjde náhodná kontrola a budou vám dělat stěry z rukou nebo ze zavazadla. Nelekejte se – je to náhodná kontrola jestli nemáte na rukou stropy po potenciálně nebezpečných a zakázaných látkách.

4. Co dělat v bezcelní zóně?

Bezcelní zóna je takovým přestupním místem mezi bezpečnostní kontrolou a nástupem do letadla. Máte zde hodně obchodů s parfémy, suvenýry, oblečením i řadu restaurací a občerstvení. Také zde najdete velké tabule s informacemi o odletech a tzv. gatech, ze kterých probíhá nástup do letadla. Informace o tom, z jakého čísla Gate budete odlétat, se dozvíte přibližně 40 minut před odletem.

5. Jak probíhá nástup do letadla?

Jakmile se otevře váš Gate, postavíte se do fronty a až na vás přijde řada, ukážete znovu svůj cestovní doklad a palubní lístek ke kontrole. Na většině letišť vás k letadlu přepraví autobus, protože není bezpečné pohybovat se po letišti jen tak. Pokud je vzdálenost krátká, dojdete k letadlu pěšky. Podle čísla vašeho sedadla nastoupíte buď předním, nebo zadním vchodem. Zde letušky opět zkontrolují vaši palubní vstupenku, aby ověřili, že jste opravdu ve správném letadle a můžete se usadit. Své příruční zavazadlo můžete mít buď u nohou pod sedadlem před vámi, nebo nahoře v úložném prostoru.

6. Jak se zabavit v průběhu letu?

Po vyslechnutí základních bezpečnostních pokynů a ukázky únikových východů už zbývá čas jen na zábavu. Na palubu si můžete vzít v podstatě cokoliv od knihy, časopisu až po telefon a notebook – ty však musí být přepnuty v režimu letadlo. To vám však nebrání sledovat filmy nebo hrát offline hry. Také si můžete koupit alkoholické i nealkoholické nápoje nebo bagety. Příjemnou věcí je to, že můžete za své nákupy platit kartou. Když začne letadlo klesat, nezapomeňte si dát žvýkačku, abyste předešli nepříjemnému zaléhání v uších.

7. Co mě čeká po příletu letadla?

Po vysednutí z letadla vyhledáte v příletové hale opět přepážku, u které se prokážete cestovním dokladem a po té najdete pásy, po kterých po chvíli začnou přijíždět zavazadla.