Jedete do Budapešti? Pokud ano, tak nezapomeňte navštívit těchto 5 míst!

Rybářská bašta a Matyášův chrám

Hned na začátek jsem si pro vás připravila jedinečné místo hned v centru města, kterým je Rybářská bašta. Tato úchvatná stavba se nachází na hradním vrchu, což zaručuje nádhernou vyhlídku na celé město z toho nejlepšího úhlu a skvělé panoramata na focení. Velkým plusem této památky je vstupné a otevírací doba, protože žádné neexistuje, takže si kouzlo Rybářské bašty můžete užít klidně i ve tři hodiny ráno. O pár kroků dál můžete navštívit Matyášův chrám, který taktéž určitě stojí za prohlídku.

Rybářská bašta

Budapest Eye

Máte volný večer, ale vaše nohy už protestují a nemáte sílu na další procházky?  Tak naskočte do metra a zajeďte do centra města. Už z dálky budete moct vidět nádherně osvětlené ruské kolo, které je vysoké 65 metrů a v jednu chvíli uveze až 335 návsštěvníků. Kolo se nachází ve velmi útulném parčíku, kde to k večeru ožívá fantastickou a pohodovou atmosférou. Lístky na tento skvělý zážitek vyjdou na cca 250 korun pro jednoho dospělého. Jestli vás však pohled na večerní Budapešť ještě nenasytil, tak tohle je přesně ta pravá investice pro vás.

Budapest Eye

Parlament

Asi nejznámější památkou v celém Maďarsku je budova parlamentu, která si tento těžko vydřený titul dozajista zaslouží, protože dokonce patří i k největším parlamentním budovám na světě. Doporučuji vám tento skvost navštívit především při západu slunce či až na večer, protože je celé okolí Parlamentu nádherně nasvícené a vyvolává velmi dech-beroucí dojem, který jen tak nevyprchá. Hned vedle Parlamentu si můžete dát i příjemnou procházku podél Dunaje.

parlament

Náměstí Hrdinů

Další velmi známou památkou je Náměstí Hrdinů, které se sice nachází dál od centra, ale určitě stojí za návštěvu, protože je ještě úchvatnější než na fotkách. Dominantou tohoto náměstí je památník Tisíciletí, což je 36 metrů vysoký sloup se sochou archanděla Gabriela na vrcholu. V pozadí se pak nachází dalších 14 soch, které ztělesňují vážené osobnosti maďarských dějin.

náměstí hrdinů

Vajdahunyad

Pár metrů od Náměstí Hrdinů se nachází téměř neznámý, ale o to krásnější hrad Vajdahunyad, který je zmenšenou formou všemi milovaných Bradavic. Tento kouzelný hrad v sobě skrývá mnohá překvapení jako například zemědělské muzeum, nespočet soch, kapliček a staveb v různých uměleckých směrech. Toto místo v sobě skrývá především večer či v noci nezapomenutelnou mystickou atmosféru, čemuž napomáhá malé povědomí turistů a přilehlá vodní plocha, která tento monument ohraničuje.  

Vajdahunyad

Autor článku
Nikola Příhodová